Consumenten kopen steeds minder personal computers. Maar dat betekent nog niet gelijk het einde van de pc.

Chipmaker Intel kende wederom een moeilijk kwartaal. De omzet in het eerste kwartaal van dit jaar daalde met 6,7 procent en de winst bedroeg zelfs 20 procent minder. Ook chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven zag de inkomsten teruglopen, zo bleek woensdag.

Beide bedrijven zien de omzet dalen, omdat consumenten en bedrijven minder pc’s kopen. Volgens marktonderzoeker IDC kromp de pc-markt met 13,9 procent in de eerste drie maanden van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. Gartner noteerde een afname van 11,2 procent.

Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat er minder pc’s zijn verscheept.

Pc minder snel vervangen

Voor de terugval zijn meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen. De economische crisis en de opkomst van smartphones en tablets liggen voor de hand. Of misschien is de oorzaak het radicaal vernieuwde Windows 8, zoals IDC stellig beweert.

Maar wellicht de belangrijkste reden is een trend die zich al langer voordoet: we doen steeds langer met dezelfde computer. Dat blijkt onder meer uit cijfers van Sameer Singh, die op zijn weblog Tech-Thoughts de gadgetindustrie analyseert. Hij becijferde dat het percentage pc's dat jaarlijks wordt vervangen in vijf jaar bijna is gehalveerd.

Dat pc's veel langer meegaan, blijkt eveneens uit het aantal gebruikers van Windows XP, het besturingssysteem dat Microsoft al in 2001 lanceerde. Nog steeds gebruiken 2,7 miljoen Nederlanders XP, terwijl bij bedrijven op 40 procent van de computers nog XP staat.

Waarom? De noodzaak om je pc te vervangen is simpelweg steeds kleiner geworden. De verbeteringen in de hardware zijn minimaal in vergelijking met tien jaar geleden. Behalve als je de nieuwste spelletjes wilt spelen, kun je op een beetje pc alle software draaien die je wilt.

Netbooks

De afnemende noodzaak om je computer te vervangen is een trend die al langer gaande is. De daling in pc-verkopen had zich daarom al eerder aan kunnen dienen, ware het niet dat computermakers een panacee vonden: de netbook.

De kleine, lichte laptops van zo'n 300 euro gaven de pc-verkopen jarenlang een duw. Van de netbooks, die in 2007 voor het eerst op de markt kwamen, gingen er in 2010 zelfs 39,4 miljoen exemplaren over de toonbank. Ofwel 11 procent van de totale pc-verkopen dat jaar, aldus marktonderzoeker Canalys.

Dat was tevens het piekjaar van de netbooks. In datzelfde jaar boorde Apple een nieuwe markt aan met de iPad. De tabletmarkt groeit sindsdien snel; consumenten laten sindsdien netbooks links liggen.

Pc blijf je nodig hebben

De verkopen mogen dalen, toch is de pc nog lang niet dood. Voor sommige taken is een personal computer beter geschikt dan een tablet. Uit onderzoek van Forrester Research blijkt dat werknemers pc's prefereren voor tekstverwerken en werken met spreadsheets. Ook foto- en videobewerken gaat nog altijd sneller en handiger op een krachtige pc dan op een tablet.

De pc is dan ook nog lang niet verdwenen, concludeert Deloitte. Het consultancybedrijf voorspelt dat we dit jaar ruim 70 procent van onze computertijd doorbrengen achter een pc.

Pc-markt nog steeds groot

Bovendien worden er nog steeds heel erg veel pc's verscheept. Sinds 2009 lag dat aantal per kwartaal steevast boven de 80 miljoen. Weliswaar minder dan het aantal smartphones, maar ruim boven het aantal verscheepte tablets.

In het eerste kwartaal zakte het aantal verscheepte pc's naar 76,3 miljoen, volgens IDC. Dat de pc-markt krimpt is geen verrassing, dat hadden IDC en Gartner beiden voorspeld. De afname is echter heviger dan de bureaus hadden gedacht. Er zullen minder pc’s verkocht worden. De vraag is nu alleen hoever de vraag terugzakt.

Pc-plus tijdperk

Als de krimp in de pc-markt iets aantoont, is dat we een toekomst tegemoet gaan waarin we meerdere apparaten naast elkaar gebruiken. Over vier jaar zullen er nog steeds 272 miljoen desktops en laptops over de toonbank gaan, voorspelt Gartner. Naast 468 miljoen tablets een 2,2 miljard smartphones.

Steve Jobs kondigde bij de lancering van de iPad aan dat we het post-pc tijdperk ingingen. Het lijkt er meer op dat het een pc-plus tijdperk wordt.

Smartphones en tablets worden daarin intensiever gebruikt en slijten sneller. Daarin lijken ze qua gebruik op auto's. De pc is te vergelijken met een huis: iedereen heeft er één nodig, maar je doet langer met een exemplaar.

Ook over tien jaar zullen mensen nog personal computers nodig hebben. Kortom: de pc staat als een huis.